2021 03 04 14.13.2516-04-2021

In afwachting van betere muzikale tijden, informeren wij onze dorpsgenoten graag over de mensen die bij de Hoenderlose Muziekvereniging VIOS(Vooruitgang is Ons Streven) betrokken zijn. VIOS bestaat al 100 jaar en beschikt over een Fanfare orkest, Slagwerkgroep en een dweilorkest. Vandaag hebben wij een gesprek met Jan van Lienden, al sinds 2014 actief als muziekinstructeur voor onze slagwerkgroep en hopelijk binnenkort weer in actie te zien bij één van de festiviteiten in het dorp. Het levert een opmerkelijk verhaal op!

In zijn geboorteplaats Tiel liep Jan als kleine jongen al met een blikken trom mee met de plaatselijke drumband, toen al idolaat van HaFaBra muziek, dat staat voor Harmonie, Fanfare en Brassbands. Deze muziek sprak hem al vroeg aan omdat ‘deze muziek gepaard gaat met goed geüniformeerde mensen die in groepsverband hun hobby zo goed mogelijk uitoefenen voor hun publiek’. Daar wilde kleine Jan natuurlijk graag bij horen! Daarmee trad hij trouwens in het voetspoor van zijn grootvader, één van de oprichters van de Tielse Vrijwillige Muziekvereniging. Het zat dus al in zijn genen!

Nadat Jan al jong verhuisde naar Utrecht, wordt hij op 10-jarige leeftijd al tamboer in het Harmonie Orkest Utrecht en zal de muziek nooit meer verlaten. Na een minder goed verlopen hardlooptest bij de civiele politie, weet hij daarna de hindernisbaan bij de Koninklijke Marechaussee zonder problemen te volbrengen, wat hem meteen een baan opleverde. Hij was intussen ook een ‘leuk uitziende dame’ tegengekomen, die hij na hun trouwerij maar wat graag over de drempel tilde in hun gloednieuwe woning in Elst! Zij kregen 2 prachtige jongens, Martijn en Frank. Ook muzikaal gaat het hem van een leien dakje. Collega Rob van de afdeling Grensbewaking, maar ook trompettist in Oosterhout bij Nijmegen, vertelde hem namelijk dat hun slagwerkinstructeur er niet veel van bakte, dus ging Jan als 24-jarige gedurfd en onbevangen voor deze slagwerkgroep staan. Aangezien er bij de band ook nog een Tambour-maître ontbrak; de man die met een speciale stok voor het korps uitloopt en met deze stok of zijn handen tekens geeft, nam hij deze functie ook maar meteen op zich!

2021 03 04 14.23.23Daarna neemt zijn muzikale loopbaan een enorme vlucht. Hij wordt muziekinstructeur bij groepen in Elst, Bemmel, Beuningen, Oene en zelfs bij de IJsselband, een showkorps in Rheden. Hij schrijft begin jaren 70 zelfs een opleidingsboek over het reilen en zeilen van een Tambour-maître. Hij volgt ook zelf allerlei opleidingen aan het KNF, later het KNMO, de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Hij volbrengt 5 jaar trompetstudie, maar wordt ook choreograaf, zodat hij in staat is een show te ontwerpen voor korpsen met eigen showpassen en -figuren.

Hoge ogen gooit hij begin jaren 80 met het optreden van de IJsselband Jeugddivisie bij een concours in Doetinchem, met door hem zelf gecomponeerde muziek. Zij behalen zoveel punten dat zij als eerste jeugdgroep ooit mogen deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap, het KNF Top Concours, de reglementen moeten er zelfs voor worden aangepast! Ook tijdens dit kampioenschap behalen zij het hoogste aantal punten en wordt het Wilhelmus speciaal voor hen ten gehore gebracht, een hele eer! En als je denkt dat dit al voldoende succes betekent voor Jan, dan geloof je gewoon je oren niet als hij vertelt dat hij dit kunstje met hetzelfde orkest 3 keer achter elkaar heeft kunnen herhalen! Chapeau! Ook leuk dat de NOS hen daarna ook snel wist te vinden voor de officiële Sinterklaasintocht. Eind jaren 80 vraagt ook het Grote Korps van de IJsselband hem om leiding. En ja hoor, wederom haalt hij met hen voldoende punten voor deelname aan het Top Concours met als resultaat dat ook zij zich Nederlands Kampioen mochten noemen!

En hoe komt dit muzikale talent dan in Hoenderloo terecht, hoor ik u denken? Bert Spronk, tamboer in het Historisch Tamboer Korps van de Koninklijke Marechaussee meldde hem in 2014 dat VIOS op zoek was naar een nieuwe leider voor de slagwerkgroep. Een jaar eerder overleed Joke, Jans vrouw vrij onverwachts, dus het was een goed moment weer aan iets nieuws te beginnen. Hij trof een groep zeer loyale mensen aan, die met heel veel plezier muziek maakten en waar zijn prestatiedrang een goede aanvulling op was! Er werden zelfs nieuwe materialen voor hem aangeschaft, zodat nieuwe muziekstukken in het vizier kwamen, daar is Jan VIOS nog steeds dankbaar voor. Slagwerkmuziek wordt dan wel heel leuk om naar te luisteren! Voor het eerste concert in Ugchelen heeft de groep zich ‘bewusteloos gerepeteerd’ volgens Jan en hij dwong er een plek OP het podium af in plaats van ervoor. Het commentaar van het publiek was eenvoudig samen te vatten: ‘Allemensen, wat zijn jullie goed geworden!’

Het succes van Jan heeft natuurlijk zijn basis in zijn grote passie voor muziek, maar ook omdat hij luistert met ‘vergrootglazen in zijn oor’. Hij benadrukt dat het belangrijkste niet in de noten staat, maar dat het gaat om het overbrengen van een bepaald gevoel, dat wat de componist bedoeld heeft.

Het is voor Jan wel even wennen dat er nu door Corona niet gerepeteerd mag worden, maar hij heeft wel intussen 5 nieuwe stukken gecomponeerd voor de Koninklijke Marechaussee! Maar hij kan ‘de dag niet afwachten’ dat hij weer aan de slag mag met zijn 3 korpsen: VIOS, Muziekvereniging Vriendschap in Oene en Door Eendracht Sterk uit Everdingen. Bovendien wil hij ook weer hele zaterdagen repeteren op de kazerne Apeldoorn, waar hij in de middagen zijn shows voorbereid voor taptoes door heel Europa. Hij is ook in Rusland, Australië en Zuid-Afrika geweest met deze groep.

2021 03 04 14.30.39Een samenwerking tussen VIOS en het Historische Tamboerkorps met blaassectie ziet hij in de toekomst helemaal zitten en hij zou maar wat graag met deze groep zijn show voor ons opvoeren op het veld naast of voor onze muziektent. Laten we hopen dat we weer snel aan de slag mogen!

VIOS is heel dankbaar dat Jan er voor kiest zijn kunsten in Hoenderloo te vertonen. Bent u ook zo blij met de plaatselijke muziekactiviteiten? Steun ons dan als donateur, we kunnen alle hulp gebruiken voor ons 100-jarig bestaan, dat wij later dit jaar met u hopen te vieren! Daarvoor hebben wij de Club van 100 opgericht. Lid worden is heel eenvoudig, maak 100 euro over op de bankrekening van onze vereniging onder vermelding van uw emailadres NL69 RABO 0306 0020 94. Of stuur gerust een mail naar onze penningmeester om u aan te melden, hij legt u de mogelijkheden als donateur graag uit. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij bestaan 100 jaar! Word lid van onze Club van 100!

Onze VIOS muziekvereniging bestaat dit jaar precies 100 jaar en wij willen dat graag met u vieren! U kunt ons helpen door lid te worden van de Club van 100 door 100 euro over te maken naar onze rekening. Wij organiseren graag nieuwe activiteiten en schaffen nieuwe muziek aan om het 100-jarig bestaan onvergetelijk te maken!

Club van 100

Wij zijn heel blij met onze donateurs! Word ook donateur!

Wij stellen het zeer op prijs als u betrokken bent bij onze muziek, onze optredens bezoekt en ons ondersteunt met een bescheiden financiële bijdrage. Op deze manier kunnen wij onze naam waarmaken: Vooruitgang is ons Streven!

Word donateur!

Wilt ons helpen als sponsor?

Onze sponsoren hebben een speciale rol bij onze muziekvereniging. Wij worden op allerlei verschillende manieren geholpen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van onze muziek! Wilt u ons ook helpen als sponsor? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u ook sponsor worden?