8-12-2022

VIOS is heel trots om de nieuwe fanfare dirigent aan u voor te stellen. Thomas Lowe is sinds begin november aan de slag en er wordt al druk gerepeteerd voor ons winterconcert op zaterdagavond 28 januari 2023 in het Dorpshuus. 

 

Brassbands in Noord-Engeland

 

Thomas is opgegroeid in Halifax, een klein stadje in Noord-Engeland omringt door prachtig landschap van glooiende heuvels en woeste bergen. Noord-Engeland staat daarnaast wereldwijd bekend om de textielindustrie. De wolfabrieken richtten de bekende Brassbands op om het volk cultuur bij te brengen en ontspanning te bieden. Ook de beroemdste brassband in de wereld, de Back Dyke Mills Band werd daar opgericht door een kamgarenfabriek!

Als kleine jongen zag Thomas een optreden van een trompettist met een hele populaire brassband op televisie en hij was op slag verliefd op dat instrument. Die! Die wil ik spelen! riep hij uit tegen zijn ouders! Pas toen hij 9 jaar oud was kon hij lessen nemen op school. Na een paar jaar fanatiek oefenen werd hij door de muziekdocent uitgenodigd mee te blazen tijdens een repetitie van een jeugd brassband. Thomas ging zitten, blies een paar noten mee en was meteen verkocht. Samen met deze band speelde hij voor de Vrij Metselaars en trok door modderige velden om op boerenmarkten in de omgeving te spelen. 

Later groeide hij door naar het regionale harmonieorkest en trok naar de stad Huddersfield om te repeteren en op te treden in het prachtige Victoriaanse gemeentehuis met een mooieHuddersfield Town Hall concerthal met meer dan 1.000 plaatsen. Zijn favoriete muziekstuk uit de tijd is Trittico door Vaclav Nelhybel. Nog steeds houdt Thomas van veel koper en slagwerk, alle toeters en bellen! 

In deze tijd mocht hij op de middelbare school het schoolorkest een aantal keren dirigeren omdat de leuke muziekleraar hem gewoon voor de groep zette. Het was toen nog wel een uitdaging om gewoon een 4-kwarts of een 3-kwarts maat te slaan, maar het vuurtje was aangestoken!

 

Jazzclubs in London

 

Toen hij 18 was verhuisde hij naar London om aan de Universiteit muziekwetenschappen te gaan studeren, omdat hij een bredere interesse in muziek had dan alleen trompet spelen. Het was een fantastische tijd! Hij bezocht veel jazzclubs, waaronder de wereldberoemde Ronnie Scott’s Jazzclub en nam zijn trompet overal mee naar toe en speelde in allerlei gelegenheidsgroepen. Ook heeft Thomas in verschillende koren gezongen! 

 

Bach in Amsterdam

 Na deze algemene studie kreeg hij een natuurtrompet, uit de tijd van Bach en Händel, een langere trompet zonder knoppen, waarop je alleen de tonen met de mond kan maken.Om zich daarin te specialiseren volgde hij op het Conservatorium van Amsterdam een 3-jarige vervolgopleiding.      natuurtrompet                     

Het dirigeren lag stil tot hij 28 jaar werd, toen werd hij door de muziekschool in Bussum voor een groep leerlingen gezet en later voor een jeugdorkest. Daarna viel hij eerst in voor het volwassenen orkest en zo ging hij het zo interessant vinden, dat hij weer ging studeren, dit keer aan het In conservatorium Zwolle. Daarnaast speelde hij nog steeds trompet, natuurtrompet en dirigeerde hij ook al een fanfare orkest. Hij speelde ook in een aantal goede orkesten, zoals het Radio Filharmonisch Orkest. Na de studie dirigeerde hij bij meerdere fanfares, harmonie orkesten en o.a. het Haarlems Symfonische Blaasorkest. Ook gaf hij bij die orkesten les aan koperblazers.

 

Fanfare in Hoenderloo

 

Door Corona kwam alles weer even stil te liggen, maar daarna leerde hij een leuke, enthousiaste groep mensen kennen in Hoenderloo! Mensen die elke week met passie en gezelligheid bij elkaar komen om muziek te maken en dat voelde voor hem als een warm bad!Thomas Lowe dirigent a

Thomas had meteen het gevoel dat hij iets kon bijdragen. Het is zijn ambitie om van onze mensen nog betere muzikanten te maken. Plezier en kwaliteit gaan namelijk hand in hand, het één heb je niet zonder het ander!

Daarnaast wil hij dat deze geweldige hobby voor steeds meer mensen toegankelijk wordt. Muziek maken is voor iedereen en er is geen andere hobby waar mensen met zoveel verschillende achtergronden en leeftijden naast elkaar kunnen zitten en dezelfde voldoening behalen. Het is de mooiste hobby die een hele bijzondere verbinding oplevert tussen mensen. 

Thomas zegt dat fanfare orkesten een enorme ontwikkeling hebben gemaakt richting concertzalen en zijn allang niet meer de hoempa orkesten van toen. Het fanfare orkest is onlangs zelfs bijgeschreven in het Nederlandse Erfgoed Register. Het is puur Nederlandse cultuur waar we super trots op mogen zijn!

 

Wil je ook muzikant worden?

 

Zelfs voor mensen in Hoenderloo die geen muzikale ervaring hebben, is onze vereniging interessant want wist je dat je binnen 2 jaar opgeleid kan worden door een van onze vakdocenten om in één van onze prachtige ensembles mee te spelen? 

Voor ouders die twijfelen of ze hun kinderen naar de muziek moeten sturen…. Muziek is bewezen goed voor motorische- en sociale vaardigheden en voor de intelligentie!

Thomas nodigt dan ook iedereen uit; meld je aan via www.vioshoenderloo.nl en krijg direct les van onze vakdocent en in no-time zit je met ons mee te spelen. Het maakt niet uit hoe oud je bent en dat je nog geen muziekervaring hebt. Er bestaan geen niet-muzikale mensen alleen mensen die dat nog niet hebben ontdekt.

Thomas: ‘Muziek heeft mij heel veel gebracht; ik heb er veel door geleerd,  ik heb er veel landen en mensen door leren kennen en het geeft mij heel veel plezier, dat gun ik ook aan anderen!’

 

  

 

Thomas Alexander Lowe

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij bestaan 100 jaar! Word lid van onze Club van 100!

Onze VIOS muziekvereniging bestaat dit jaar precies 100 jaar en wij willen dat graag met u vieren! U kunt ons helpen door lid te worden van de Club van 100 door 100 euro over te maken naar onze rekening. Wij organiseren graag nieuwe activiteiten en schaffen nieuwe muziek aan om het 100-jarig bestaan onvergetelijk te maken!

Club van 100

Wij zijn heel blij met onze donateurs! Word ook donateur!

Wij stellen het zeer op prijs als u betrokken bent bij onze muziek, onze optredens bezoekt en ons ondersteunt met een bescheiden financiële bijdrage. Op deze manier kunnen wij onze naam waarmaken: Vooruitgang is ons Streven!

Word donateur!

Wilt ons helpen als sponsor?

Onze sponsoren hebben een speciale rol bij onze muziekvereniging. Wij worden op allerlei verschillende manieren geholpen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van onze muziek! Wilt u ons ook helpen als sponsor? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u ook sponsor worden?