IMG 20210320 151055 002Vandaag spreken we met de enthousiaste dirigent van onze Fanfare, die we hopelijk snel weer elke week in Hoenderloo aantreffen voor de repetities op maandagavond in het buurthuis!

De geboren en getogen Brabander kwam als 7-jarige jongen al in aanraking met muziek toen een meisje van de plaatselijke harmonie in Riel gastlessen kwam geven op de basisschool. Daarna werd het hem tijdens een ‘uitprobeer sessie’ van dezelfde harmonie duidelijk dat ‘trompet het gewoon was’ voor hem. Hij moest er nog wel eerst een jaar voorbereidende muzieklessen voor volgen voordat hij eindelijk vol trots met een eigen trompet door de straten van Riel kon paraderen!

Les kreeg hij van Rob Ysebeaert, een professionele trompettist en als oudste van 3 jongens werd er thuis trouw geoefend na het eten. Het ging dus goed en Luuk mocht al snel meedoen aan een samenspelklasje van alle blazers in het nabijgelegen Goirle. Het leerlingenorkest van de harmonie klonk al een stuk beter en er verschenen leukere stukken op de lessenaar. De First Suite in E-Flat van Gustav Holst is tot op de dag van vandaag zijn lievelingsstuk en is ‘kei-serieuze harmonie muziek’! Op zijn 14de speelde Luuk al in het grote orkest en stak veel energie in basisschoolprojecten om nieuwe leden te werven voor de harmonie. Helaas is de noodlijdende muziekvereniging van Riel uiteindelijk toch samengegaan met die van Gilze, wel meteen een Harmonie uit de 1ste divisie.

Een muzikale rectrix op zijn middelbare school speelde zelf fagot en startte een blazersgroep met leerlingen en docenten. De muziekdocent van de school gaf leiding aan deze groep, maar was zelf koordirigent en dat bleek toch een andere tak van sport! Nadat Luuk als 17-jarige onbevangen vroeg of hij ‘het eens mocht proberen’ was de dirigent in hem geboren. Hij leerde het zichzelf aan met behulp van tips van anderen en hij heeft nog 3 jaar leiding gegeven aan deze muzikale groep van leerlingen en docenten. Als 17-jarige stond Luuk ook nog met 300 andere koperblazers mee te blazen met André Rieu op het Vrijthof, met een super trotse opa als gevolg, die het ook nog in de plaatselijke krant liet zetten! Tenslotte speelt Luuk, als echte Brabander, natuurlijk ook in een echt carnavalsbandje! Met dit bandje ‘Op de bonnen fooi’ trekt hij al 12 jaar lang van kroeg naar kroeg.

Luuk heeft serieus overwogen naar het conservatorium te gaan, maar een carrière als dirigent is niet eenvoudig te realiseren met meerdere orkesten onder je leiding en vaak in de avonduren van huis. Ook de auditie tot vakdocent muziek verliep niet zoals verwacht op het onderdeel ‘zang’. Maar het onderwijs had intussen wel zijn voorkeur gekregen en de keuze viel al snel op een studie geschiedenis in Utrecht. Tijdens de Master van deze studie in Amsterdam leerde Luuk ook Eva kennen, een saxofoniste die ook al met onze Fanfare heeft meegespeeld!

In februari 2019 kwam Luuk solliciteren bij VIOS. Hij had een eigen stuk meegenomen dat hij zou ‘proefdirigeren’. Dat was een succes, want onze ervaren muzikanten speelden het stuk zo weg! Sindsdien heeft hij genoten van het winterconcert en van de uitwisseling met Kerkrade en ook de repetities gingen geweldig. Als je hem vraagt naar zijn favoriete muziekstuk dan leert hij je dat het als dirigent de sport is om in elk stuk het interessante deel te vinden, de sfeer van de muziek, het deel waar de beleving van de muziek het meest intens is. Luuk kan daarom van elk stuk genieten. Muziek hoort het publiek te raken en die potentie heeft elk stuk. De componist laat daarbij de interpretatie van het stuk ook aan de dirigent.

Hij vindt het zo jammer dat het bevrijdingsconcert in 2020 niet door ging, terwijl hij nog zoveel ambities heeft met de Fanfare. Hij zou wel een dorpsfeest willen organiseren, een soort Oktoberfest, waar iedereen bij betrokken kan worden of een 60’s en 70’s feest met een zanger erbij, meer een feestavond dan een concert met een heuse dansvloer en statafels. Ook zou hij zo graag nog een keer op concours gaan met het orkest en deelnemen aan de introductiedivisie. Lekker ergens naar toe werken en samen de hele dag op pad gaan! We kunnen niet wachten!

Kijkt u ook zo uit naar de nieuwe activiteiten van onze fanfare? Steun ons dan als donateur, we kunnen alle hulp gebruiken voor ons 100-jarig bestaan, dat wij later dit jaar met u hopen te vieren! Daarvoor hebben wij de Club van 100 opgericht. Lid worden is heel eenvoudig, maak 100 euro over op de bankrekening van onze vereniging onder vermelding van uw emailadres NL69 RABO 0306 0020 94. Of stuur gerust een mail naar onze penningmeester om u aan te melden, hij legt u de mogelijkheden als donateur graag uit. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij bestaan 100 jaar! Word lid van onze Club van 100!

Onze VIOS muziekvereniging bestaat dit jaar precies 100 jaar en wij willen dat graag met u vieren! U kunt ons helpen door lid te worden van de Club van 100 door 100 euro over te maken naar onze rekening. Wij organiseren graag nieuwe activiteiten en schaffen nieuwe muziek aan om het 100-jarig bestaan onvergetelijk te maken!

Club van 100

Wij zijn heel blij met onze donateurs! Word ook donateur!

Wij stellen het zeer op prijs als u betrokken bent bij onze muziek, onze optredens bezoekt en ons ondersteunt met een bescheiden financiële bijdrage. Op deze manier kunnen wij onze naam waarmaken: Vooruitgang is ons Streven!

Word donateur!

Wilt ons helpen als sponsor?

Onze sponsoren hebben een speciale rol bij onze muziekvereniging. Wij worden op allerlei verschillende manieren geholpen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van onze muziek! Wilt u ons ook helpen als sponsor? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u ook sponsor worden?